Černý lesk, nebo mat?

Smaltované litinové nádobí, to naše k dostání i ve dvou provedeních!

Možná jste si pořídili novou kuchyni a začali přemýšlet, jakým nádobím ji vybavit. Udělali jste si průzkum různých typů materiálů, ze kterého se nádobí vyrábí a vybrali jste si právě to litinové.
.
Pokud stále nejste rozhodnutí, jestli je litina pro vás opravdu ideální, můžete si přečíst náš článek, kde srovnáváme různé typy materiálů zde.
.
Hned na začátek je dobré upozornit na to, že litinové nádobí je běžně k dostání v surové - litinové, nebo ve smaltované podobě.
.
Obě varianty mají své pro a proti. Níže uvádíme základní výhody a nevýhody:
.
Smaltované litinové nádobí
  • Výhody:
    + nádobí nevyžaduje tzv. „seasoning“ neboli vypalování,
    + možnost mytí v myčce,
    + nerezaví,
    + zabraňuje pronikání železité chuti do pokrmů,
    + jeho sklokeramický povrch zabraňuje poškrábání varné desky.
    .
  • Nevýhody:
    - vyšší pořizovací cena,
    - nevhodné pro použití s kovovým náčiním.
Nádobí ze surové litiny
  • Výhody:
    + při správném zacházení nezničitelné.
    .
  • Nevýhody:
    - vysoké nároky na údržbu,
    - nutné nádobí olejovat a vypalovat- jinak zrezaví,
    - nelze mýt v myčce, při styku s vodou rezaví a oxiduje, 
    - uvolňuje do jídla železitou chuť,

Naše litinové nádobí vyrábíme ve dvou smaltovaných provedeních, a to v černé celo-matné a v kombinaci černý lesk/černý mat.
.
Všechny typy našeho nádobí mají stejný vnitřní tenkostěnný smaltovaný povrch, který kopíruje a lehce zahlazuje póry a nerovnosti litiny.
.
Díky tomu, že povrch vnitřní varné plochy není smaltem totálně vyhlazený, zůstanou zachovány cenné kulinářské vlastnosti surové litiny, jako například dokonale křupavá kůžička na kachním prsu. 
Při výběru vnější povrchové úpravy našeho nádobí je dobré zmínit, že matné nádobí má oproti tomu lesklému na omak lehce hrubší strukturu.
.
Pokud jste spíše typem člověka, který má rád všechno hladké a vyleštěné, bude pro vás pravděpodobně ideální volbou varianta lesklá.
.
Určitě byste také při výběru měli zvážit, zda vaříte doma na plynové, indukční, nebo sklokeramické desce. Nádobí sice funguje na všech deskách stejně, jelikož je ale plynová deska litinová, hodí se k ní spíše naše matná varianta. K deskám indukčním a sklokeramickým doporučujeme spíše variantu lesklou.
.
Hlavním rozhodujícím parametrem by ale mělo být především to, jaké provedení lichotí vašim očím :)