Proč naše litinové nádobí nerezaví?

Proč naše litinové nádobí nerezaví?

Není generacemi prověřenějšího nádobí než je toho z litiny. Jednou z hlavních vlastností litiny je to, že jakmile ji rozpálíte, tak rozpálená i zůstane. Těžko byste hledali lepšího pomocníka na přípravu steaků a křupavé restované zeleniny.
.
1. Naše nádobí je smaltované, proto nerezaví
Drtivá většina kuchyňských produktů z litiny je bez jakékoliv povrchové úpravy. Takové nádobí vyžaduje neustálé natírání a vypalování oleje, aby nezrezivělo. Pokud nádobí ze surové nebudete pravidelně olejovat, nebo jej dáte například do myčky na nádobí, tak zrezaví. 
    .
    litinac-surova-smaltovana-litina
    .
    My na to samozřejmě máme řešení. Naše nádobí je opatřeno tenkou vrstvou smaltu, můžete si tak dopřát veškerých výhod vaření na litině, a přitom zapomenout na její jinak náročnou údržbu.
    .
    2. Co je to smalt?
    .
    .
    Smalt je sklokeramický, zdravotně nezávadný materiál, který se nanáší na povrch litiny a následně se zapéká při teplotě okolo 800 °C. Tímto procesem se na povrchu litiny vytvoří  ochranný, polo-nepřilnavý povrch, který zamezí korozi přirozeně rezivějící litiny. 
    .
    3. Proč se litinové nádobí vrací do dnešních kuchyní?
    Lidé se čím dál více zajímají o svoje zdraví. Litinové nádobí je vyrobeno z přírodního materiálu - železa, tudíž zde nehrozí únik zdravotně závadných látek, jako je tomu třeba u nádobí teflonového.
    Dalším důvodem je také dostupnější cena indukčních varných desek, na kterých litinové nádobí funguje perfektně.
    .
    Výhody litinového nádobí:
    • při správném zacházení vydrží generace
    • dokonale rozvádí a udržuje teplo
    • funguje na všech typech varných zdrojů, včetně indukce
    • vhodné do trouby i na přímý oheň