Jak se starat o litinové nádobí?

Jak se starat o litinové nádobí?

Litina je již od pradávna považována za nejlepší materiál pro nádobí do kuchyně, a to především díky své schopnosti vést a držet teplo. Obecně se litinu doporučuje rozehřívat postupně při nižších, nebo středních teplotách a pokud možno ne na prázdno. Vždy prvně přilejte olej. Smalt představuje povrchovou úprava, která zabraňuje připalování a korozi. 

 

Údržba a první použití

Je důležité podotknout, že užíváním se litinovému nádobí zlepšují vlastnosti. To se týká především nepřilnavosti. Je proto možné, že se jídlo při přípravě prvních pokrmů může lehce připalovat. Právě olej penetrující při smažení do póru litiny a smaltu vytvoří žádaný nepřilnavý povrch. 


Údržba: Jelikož je naše nádobí chráněné smaltovanou vrstvou, je ho možné mýti v myčce. Nejvhodnější je však mytí ruční, a to z důvodu budování nepřilnavé patiny. V případě, že se vám jídlo v nádobí připeče, nechte ho po vychladnutí odmočit v teplé vodě a následně umyjte houbičkou se saponátem. K mytí nepoužívejte kovové drátěnky, mohli byste tím poničit smaltovou vrstvu.

Před prvním použitím odstraňte všechny nálepky a stuhy. Aby vaše nádobí dosahovalo v kuchyni těch nejlepších výsledků, doporučujeme ho před prvním použitím zapéct. Postupujte podle návodu níže.

.

 1. Produkt omyjte teplou vodou se saponátem.

.

2. Důkladně vysušte.

.

3. Vnitřní stranu vytřete olejem a na mírném ohni zahřívejte po dobu 10 minut. Po vychladnutí omyjte vodou a vysušte.
.
.
A máte hotovo! Pánev je tímto připravena k použití. Nyní už jen stačí na nádobí vařit. Čím častěji na nádobí budete vařit, tím dříve si na něm vybudujete nepřilnavou patinu.